Samsø Bær er en kærlighedshistorie
om lokalt dyrkede bær og frugter
Og om at ville den gode smag, om at høre til på en ø, om sammenhold, tradition og udvikling.
Det er også en historie om, hvordan tre bæravlere og en kok startede en produktion af lokalproducerede specialiteter, før det overhovedet blev moderne.
Vi havde jo bærrene
På Samsø er vi kendte for vores lækre bær, og hver sommer indtages markerne af glade mennesker fra hele Europa, som fylder bakke efter bakke med bl.a. jordbær, hindbær, ribs og stikkelsbær. Samsk sommersmag – simpelt og lige til.
Men for tre samske bæravlere, en kok og deres koner rakte ambitionerne længere end til friske bær i bakker. Det måtte kunne lade sig gøre at fremstille velsmagende marmelader af de bær, de i forvejen dyrkede, og et efterår for mere end 15 år siden tog de bogstaveligt talt grydeskeen i den anden hånd og gik i gang.
”Vi mødtes simpelthen over komfuret, og i løbet af efteråret og vinteren kogte, smagte og justerede vi, så vi til sidst havde to marmelader, vi var tilfredse med; solbær- og jordbærmarmelade,” husker Aage Madsen, der er en af grundlæggerne af Samsø Bær.
Marmeladerne kom på markedet og fik hurtigt mange fans. I 2006 vandt Samsø Bær den prestigefyldte pris ”Irmas varevalg”, og det gav mod på mere.
Da snapsen kom til
I 2008 gav Samsø Bær sig i kast med en mindre snapseproduktion. Den første snaps, solbærsnapsen, blev næsten med det samme en sællert, og siden er udvalget af snapse blevet udvidet mange gange, så der i dag er 10 i det faste sortiment og dertil en håndfuld sæson- og specialsnapse.
”Vi finder den allerstørste glæde og motivation ved at udnytte de råvarer, vi enten har omkring os, kan dyrke på vores marker eller finde i den samske natur. Derfor var det helt naturligt, at udvide med en snapseproduktion,” fortæller avleren Mogens Mahler, der også har været med fra begyndelsen.
Som det er tilfældet med marmeladerne, bruges der så vidt muligt kun samske råvarer i snapsevariationerne (visse krydderier såsom vanilje og stjerneanis kommer fra varmere himmelstrøg). Kirsebærrene får Aage fra sin nabo og fignerne plukker han i sin egen gårdhave, æblerne kommer fra en plantage i Alstrup osv.
Snapsene produceres på gården Holmgaard ved foden af Besser Rev. Her er det ofte den daglige leder, Lone Hundevad, der sørger for den helt rigtige smag: ”Når jeg præsenterer vores produkter i specialbutikker landet over, er det en stor tilfredsstillelse at have været så dybt involveret i fremstillingen. Jeg er meget stolt over vores produkter, ikke mindst fordi jeg kender indholdet i mindste detalje,” fortæller Lone, hvis egen favorit er morgenfruesnapsen. ”Morgenfruerne kommer fra vores egne marker og er for mig essensen af sol og sommer”.
Da saften kom til
Solbær er sammen med jordbær de største afgrøder hos Samsø Bær, og solbærsaft til opblanding har været en fast del af repertoiret nærmest siden begyndelsen. I 2015 fik den koncentrerede solbærsaft to drikkeklare søstre – rabarbersaft og solbærsaft – og det har åbnet et helt nyt marked for Samsø Bær, nemlig restaurant- og cafébranchen, som gerne serverer kvalitetsprodukter fra Samsø.
2015 var også året, hvor Samsø Bær introducerede en koldpresset rapsolie af raps fra egne marker. ”Vi har vores egen rapspresse, så vi helt selv kan styre processen fra vi høster til låget sættes på flasken. Det betyder, at vores olie har en helt suveræn rund og frisk smag,” fortæller Morten Alexandersen, en af de tre bæravlere.
Passion og vision
Selv om Samsø Bær blev født som et hobbyprojekt, og stadig drives af interesse, betyder det ikke, at det skorter på hverken professionalitet eller lyst til at udvikle sig.
Et blik i spåkuglen afslører nye spændende projekter for Samsø Bær, der vil fortsætte med udviklingen af produkter de kommende år. ”Vi startede med to marmelader i 2001, og i dag har vi omtrent tyve snapse, seks marmelader, mange safte og en olie på hylderne, og vi er ikke færdige endnu,” .
”Vi har mange gode ideer også inden for helt nye produktkategorier, men det hele skal give mening for os alle, før vi sætter i gang. Det allervigtigste for os og vores virksomhed er, at vi bevarer fokus på de gode råvarer fra Samsø,” fastslår Aage Madsen.
Fakta
- Samsø Bær blev grundlagt i 2001 af bæravlerne Mogens Mahler, Morten Alexandersen og Aage Madsen samt restauratør Søren Ørum.
- I 2015 kom også avleren Jens Jakob Vohnsen og hans kone, Lone Hundevad, til.
- I 2016 blev ejerkredsen udvidet med Jacques, der bl.a. hjælper til med PR, markedsføring, hjemmeside og produktudvikling.
- I 2019 kom Claus også med i ejerkredsen. Claus er samtidig bestyrelsesformand for Samsø Bær.
- I 2006 vandt Samsø Bær den prestigefyldte pris ”Irmas varevalg”.
- I 2013 og 2015 fik Samsø Bær guldmedalje ved Danish International FOOD Contest.
- I 2021 vandt Samsø Bær produktprisen ved “Sol over Gudhjem” for vores drikkeklare, økologiske rabarbersaft.
- I 2021 fejrede Samsø Bær 20 års jubilæum.
- I 2022 blev Mads Skole Due Mikkelsen ansat som ny direktør for Samsø Bær.
- Samsø Bær har hjemme på gården Holmgaard ved Besser Rev.
- Samsø Bærs produkter forhandles i hele landet.